16 april 2023
Amstelkerk, Amsterdam
4 nieuwe werken gemaakt door Nederlandse kunstenaars en uitgevoerd door
Rogier de Pijper (fluit) en Heather Pinkham (piano).
Geen concert missen? We kunnen je mailen als je je naam en e-mailadres achterlaat.
Fluitist Rogier de Pijper nam twee jaar geleden het initiatief voor het Flute Colors Stedenproject. Het doel van het project is om nieuwe, Nederlandse kunst (muziek en poëzie) te stimuleren en promoten. Het resultaat zijn 4 prachtige, nieuwe werken door Nederlandse kunstenaars gemaakt en uitgevoerd door Rogier de Pijper (fluit) en Heather Pinkham (piano).
Lijst wordt nog uitgebreid
Datum: 3 november 2023
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Nobelaer, Etten-Leur
______
Datum: 16 april 2023
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Amstelkerk in Amsterdam, Amstelveld 10
In dit project vormen 4 steden de inspiratiebron: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.
Uit elke stad is een (stads)dichter gekozen en gevraagd een gedicht te schrijven over de stad.
Vier componisten schreven een korte compositie voor dwarsfluit en piano geïnspireerd door het gedicht en de stad.
Klik op de naam van een deelnemer voor meer informatie.
Rogier de Pijper is een Nederlandse fluitist. Hij bedacht het project Flute Colors dat in korte tijd uitgroeide tot een wereldwijd succes. Componisten van over de hele wereld schreven werken voor hem.
De Pijper geeft regelmatig concerten, masterclasses en workshops over de hele wereld. Meest recent in Finland, Italië en Amerika. Met zijn fluitcursussen bereikt hij honderden fluitisten per jaar over de hele wereld.
De Pijper was tot 2013 als docent moderne speeltechnieken verbonden aan het conservatorium van Tilburg.
Pinkham komt oorspronkelijk uit Californië. Zij studeerde Master of Music in Composition bij Antony Fiumara aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, Master of Arts in Cognitive Musicology aan de Universiteit van Amsterdam, Bachelor piano en musicology en Italiaanse studies aan Berkely, universiteit van Californië. Zij schreef werken voor o.a. Ralph van Raat, Vincent van Amsterdam, Niek Baar, Maya Fridman en Tom Sanderman. Daarnaast schreef zij werken voor het Euregio Jeugdorkest, November Music, de Nationale Opera Studio en het Opera Forward festival in Amsterdam.
Bonevacia schrijft maandelijks een gedicht in Het Parool en is met zijn kenmerkende manier van voordragen regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Zijn stormachtige opkomst ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar.
Kroes is regelmatig in de media te zien en te horen bij o.a. Koffietijd, NPO radio 1, Den Haag FM, Omroep West, AD en de Utrechtse Internet Courant. Van zijn hand verscheen de dichtbundel: Liefjes van een straatdichter. Dat hij op zoek gaat naar contact met inwoners van de stad en vandaaruit zijn kunst creëert spreekt het bestuur enorm aan.
Vegter schreef kinderboeken, werkt als docente aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, had een zaterdagrubriek in de Volkskrant en leverde een wekelijkse bijdrage aan het VPRO-radioprogramma De Avonden. Van 2013 tot 2017 was Anne Vegter Dichter des Vaderlands. Zij was de eerste vrouw die dit ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening nam. In januari 2021 is ze voor een periode van twee jaar benoemd tot stadsdichter van Rotterdam.
De poëzie van Els van Stalborch is onlosmakelijk verbonden met het leven zelf. Zij is gefascineerd door mensen, hun gedachten, gevoelens en verlangen. Vaak gaan de gedichten over de zoektocht naar warmte en geluk. De kleine dingen van de dag en de grote levensvragen, zoals waar kom ik vandaan en waar ga ik naar toe, spelen een rol in haar werk. Dit alles is terug te vinden in thema‘s zoals kind, moeder, vriendschap, afscheid, maar ook ongrijpbare onderwerpen zoals liefde, macht, angst. Door haar “eigenzinnig taalgebruik en beeldend vermogen weet zij het wezen van de ogenschijnlijk onaantastbare werkelijkheid te raken”.
Pinkham komt oorspronkelijk uit Californië. Zij studeerde Master of Music in Composition bij Antony Fiumara aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, Master of Arts in Cognitive Musicology aan de Universiteit van Amsterdam, Bachelor piano en musicology en Italiaanse studies aan Berkely, universiteit van Californië. Zij schreef werken voor o.a. Ralph van Raat, Vincent van Amsterdam, Niek Baar, Maya Fridman en Tom Sanderman. Daarnaast schreef zij werken voor het Euregio Jeugdorkest, November Music, de Nationale Opera Studio en het Opera Forward festival in Amsterdam.
Als Amerikaanse uitwisselingsstudent studeerde Lann aan het conservatorium van Den Haag. In eerste instantie voor één jaar, maar zij is nooit meer weggegaan uit Nederland. Zij beschrijft Den Haag als een intieme stad met een rijkdom aan kunst, architectuur en zelfs natuur. Stuk voor stuk inspiratiebronnen voor haar.
In 2019 won Lann de Buma Award voor de meeste uitvoeringen wereldwijd.
Voor Van Deurzen vormt de gedachte dat associatie een eigenschap is die de mens uniek maakt het uitgangspunt voor zijn composities. In zijn werken bouwt Van Deurzen een dergelijk netwerk op door een dialoog aan te gaan met andere muziek. Als een hommage, maar ook om via andere composities bij een eigen taal te komen die herkenbaar blijft. Dit kan muziek van Monteverdi zijn, zoals in het vierde deel Lamento della… uit zijn strijkkwartet Seven (2006), maar ook Miles Davis in Six: a line is a dot that went for a walk (2007). Ook het werken met teksten is Van Deurzen niet vreemd zoals blijkt in bijvoorbeeld zijn blaaskwintet Choral, Fugue & Prelude (2005).
Geboren in de Verenigde Staten in 1970 en wonend in Nederland sinds 1994, Ned McGowan is componist, leraar, fluitist, improvisator, curator en onderzoeker. Zijn muziek is bekend om ritmische vitaliteit en technische virtuositeit. McGowan heeft vele prijzen gewonnen waaronder de Henriëtte Bosmans-prijs en zijn werk is onder andere uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebouw en andere zalen en festivals over de hele wereld.
Orkesten die zijn werken hebben uitgevoerd zijn o.a. Radio Kamer Filharmonie, Radio Filharmonisch Orkest, Gelders Orkest, Rotterdam Sinfonia and Ricciotti.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: